St. Caecilia Bavel

Verslag Herfstconcert

Op zondag 31 oktober 2021 heeft harmonie St. Caecilia het eerste concert ten uitvoering kunnen brengen sinds Corona COVID-19 -anderhalf jaar daarvoor- haar intrede deed. Tevens ook het eerste concert onder leiding van Römanö Mediati die eind september 2020 dirigent werd. Tijdens zijn aantrede heeft Römanö het orkest met het spreekwoordelijke hollen en stilstaan kunnen leiden. De Coronaregels waren debet aan het feit dat soms alleen in groepen, soms virtueel via Zoom of Teams, soms alleen buiten maar vaak helemaal niet gerepeteerd kon worden. Vanwege verscherpingen van diezelfde Coronaregels was het ook nog heel spannend óf het Herfstconcert überhaupt wel door kon gaan.

Gelukkig was dit toch het geval en hebben de drie orkesten van de harmonie een mooi en gezellig concert gegeven. Als locatie was de Sacramentskerk aan de Zandberglaan in Breda gekozen waardoor ruim 100 bezoekers en een hulphond aanwezig konden zijn. De bezoekers en deelnemers werden bij binnenkomst gecheckt mbv de Corona Check App.

Johan de Jong heette de bezoekers en vrienden welkom en bracht de vakantiegroeten van de voorzitter over die tot zijn spijt er niet bij kon zijn. Voor de gelegenheid was Cathy van Ham-Scullion bereid gevonden de concertnummers aan te kondigen.

Het concert werd afgetrapt door ons Opstaporkest met 5 composities uit het boek “Band Time Starter” van Jan de Haan. Ogenschijnlijk leek het alsof de opstappers reeds als een soort van zelfsturend team opereerde maar al snel werd duidelijk dat dirigent Christiaan Kroon zich met zijn hoorn tussen de andere muzikantjes gepositioneerd had. Niet alleen de bezoekers vonden de muziek heel leuk maar ook de hulphond vond het gepast om af en toe mee te blaffen.

Na een kort changement was het de beurt aan het Opleidingsorkest. Christiaan Kroon was wederom invallend dirigent; dit keer niet in het orkest maar op de bok. Het Opleidingsorkest speelde “As Twilight Falls” (Robert Sheldon), “The Tempest” (Robert Smith), ”Centuria” (James Swearingen) en “Baby Elephant Walk” (Henry Mancini). Ondanks dat het ook voor Christiaan zijn debuut als dirigent was, leidde hij het orkest moeiteloos en met een mooie dirigeerstijl langs de soms ingewikkelde passages. Het applaus uit de zaal was daarom helemaal terecht; zowel voor orkest maar ook zeker voor de dirigent.

Na de pauze was het de beurt aan het Groot Orkest. Zoals eerder vermeld, het eerste echte concert onder leiding van Römanö. Het concert werd geopend met de prachtige muziek van Riverdance, het deel “Victory, uit Cry of the Celts”. Een mooie symbolische opening voor dit concert; een overwinning op de afgelopen periode, kijkend naar de toekomst, eindelijk weer mogen optreden voor publiek!
Daarna werd het mooie en indrukwekkende koraal “On a Hymnsong” van Phillip Bliss uitgevoerd, gevolgd door “Aurora Borealis” (het noorderlicht) van Rossano Galante. Dit laatste nummer is een romantisch stuk met lyrische gedeelten die de schoonheid en het mysterie van het noorderlicht weergeeft.
De mars “Erinnerung an Trient” was het volgende nummer. Zoals de titel al een beetje doet vermoeden baseerde de componist Fucik het op vakantieherinneringen in Tirol of Trentino.
Vervolgens stond op het programma het nummer “The Witch and the Saint” van de pen van de Amerikaanse componist Steven Reineke. Het nummer is het best te omschrijven als een symfonisch gedicht voor orkest en vertelt het verhaal van het dramatische leven van Helena en Sibylla, tweeling zussen die geboren zijn in Duitsland in 1588. In die tijd waren tweelingen een slecht voorteken. Helena werd thuis opgevoed en Sibylla in een klooster. Later werd Sibylla vanwege bepaalde gaven beschuldigd van tovenarij en opgesloten in de gevangenis. Helena bevrijdde haar zus uit de gevangenis en ze renden samen naar het bos. Maar ze werden gevangengenomen. In haar angst voor de dorpelingen en kwelling dronk de heilige Helena vergif en stierf in de armen van haar zus. Sibylla’s hart was verbrijzeld en terwijl ze nog steeds rouwde om het verlies van de enige ter wereld van wie ze ooit had gehouden, begroef het lichaam van haar zus en vluchtte weg. Ze is daarna nooit meer gezien. Met dit verhaal in gedachte zag je de herkenning van de passages bij het publiek.
“Palladio” van de componist Karl Jenkins stond daarna op de lessenaar; een mooi klassiek klinkend nummer, overgoten met een populair en modern sausje.
Het concert werd besloten met het nummer “Live from the heart of Europe” (arr. Jos Pijnappel) zoals uitgevoerd door Guido’s Orchestra. Het nummer is een mix van pop en rock en met name voor de slagwerkers een nummer met veel ritmisch aandachtspunten en uitdagingen.

Na het dankwoord speelde harmonie St. Caecilia traditiegetrouw het clublied “Froh und Heiter” waarbij Römanö een beetje verrast werd door de zangtekst die halverwege het nummer massaal ingezet werd.

Gelukkig was binnen de Coronarichtlijnen het toch mogelijk om een nazit te organiseren. Naast de koffie/thee werden de door de leden zelf gebakken taarten geserveerd. Hiervan werd tot aan de laatste kruimels genoten. Bakkers en bakster; heel erg bedankt!

 

 

 

Foto’s: Carel en Stasia Hazenberg

Contact

Verenigingsnaam:
"R.K. Harmonie St.Caecilia" uit Bavel
Opgericht op 1 november 1923

Heeft u (of een van uw kinderen) belangstelling, loop dan gerust binnen op onze wekelijkse repetitieavond op donderdag, de tijden leest u hierboven. Tijdens de repetitie zijn er altijd wel enkele bestuursleden aanwezig, die al uw vragen over St.Caecilia Bavel kunnen beantwoorden. U bent van harte welkom!

Indien u langs andere weg meer informatie wenst, klik dan op onderstaande enveloppe en stuur even een E-mail aan de secretaris van onze vereniging.

E-mail

Postadres: Heining 2, 4854 ML Bavel

Twitter

Harmonie St.Caecilia
Harmonie St. Caecilia Bavel zoekt een dirigent - stcaeciliabavel.nl/harmonie-st-ca…

Facebook

3 weken geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel
Singing in the rain 🎶. De stemming zat er ondanks de regen goed in vandaag bij Breda Zingt. We hebben genoten van alle gekheid.B-vocals Harmonie St. Caecilia Bavel#breda #spanjaardsgat #festival ... MeerMinder
Bekijk op Facebook

1 maand geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel
Bekijk op Facebook

2 maanden geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel
Bekijk op Facebook