St. Caecilia Bavel

Dirigenten

Er wordt wel eens gezegd dat niemand onmisbaar is. Voor een harmonieorkest als het onze komt een dirigent daar echter wel heel dicht in de buurt. De dirigent (in vroeger jaren ook wel directeur genoemd) is eindverantwoordelijke voor de muziek, en drukt daardoor een belangrijk stempel op het beeld dat de harmonie naar buiten uitstraalt.

Harmonie St.Caecilia heeft een traditie waarin leden lang bij de club blijven hangen, omdat het muzikaal interessant én gezellig genoeg is om lid te zijn. Blijkbaar werkt dit enthousiasme al decennia aanstekelijk op de dirigent / directeur. Het rijtje van dirigenten door de jaren heen is opmerkelijk kort. Hier komen ze ……


 

Dhr. Klaas de Roock (1923 t/m 1939)

derook_klein[1]

De eerste dirigent van onze harmonie. Wordt aangenomen door de ledenvergadering, ondanks het feit dat hij niet Katholiek is(!) Vanaf eind 1939 kan de heer De Roock, trombonist bij het 6e regiment infanterie divisie Zevenbergen, de repetities niet meer leiden door mobilisatie onder oorlogsdreiging. Hij zal niet meer voor het korps terugkeren. Tijdens een vergadering in 1945 memoreert de voorzitter “den heer De Roock, die helaas mede ten gevolge van oorlogs-omstandigheden van ons is heengegaan”.


 

Dhr. Lau Evers (1945 t/m 1967)

evers2_klein[1]

De heer Evers uit Breda wordt onze tweede dirigent. In 1967 neemt hij afscheid van onze vereniging, om in 1970 nog kort terug te keren na het vertrek van Leo van de Braak. Later dat jaar treedt Ton Wijngaards aan (zie hierna). Bij afwezigheid van Ton heeft de heer Evers op hoge leeftijd nog wel eens een invalbeurt als dirigent voor zijn rekening genomen.


 

Dhr. Leo van de Braak (1967 t/m 1970)

Is slechts korte tijd dirigent geweest.


 

Dhr. Ton Wijngaards (1970 t/m 1996)

ton_klein[1]

Neemt eind 1971 de vereniging van 30 leden onder zijn hoede, en ziet deze onder zijn leiding uitgroeien tot de grote en b(l)oeiende club die we vandaag gelukkig nog steeds zijn. Na jarenlang ploeteren op bondsconcoursen, en tegen “beter weten” van diverse juryleden in, promoveren we onder Ton’s leiding in 1991 naar de afdeling Uitmuntendheid. En passent heeft hij ook het taalgebruik verrijkt met uitdrukkingen als “muziek is een reeks van afspraakjes”, het tijdens repetities nogal eens gebezigde “veul lomp”, en het begrip “dirigent als muzikale oom”. Als hij na 25 jaar afscheid neemt als dirigent heeft onze harmonie een enorme groei doorgemaakt, in omvang en in kwaliteit.


 

Dhr. Mari van Gils (1996 t/m 2009)

mari_klein[1]

Mari van Gils uit Uden neemt op 27 april 1996 het dirigeerstokje over van Ton Wijngaards. Hij slaagt er al na enkele jaren haast ongemerkt in ons naar een nog hoger plan te brengen. Hij doet dit niet door spectaculaire veranderingen, maar door voortdurend te werken aan de klank van het orkest. Helaas kan deze muzikale groei steeds net niet worden “verzilverd” met een promotie op bondsconcoursen in 1999, 2003 en 2007. Door Mari’s kwaliteiten als dirigent, componist/arrangeur en organisator komt onze harmonie toe aan grotere projecten als Bavel IZZ Music (2002, 2005 en 2008) en het Eftelingproject (2004).


 

Dhr. Peter Bongaerts (2009 t/m ……..)

peter[1]

Peter Bongaerts uit Terheijden nam op 14 maart 2009 het dirigeerstokje over van Mari van Gils. Op zijn palmares staat inmiddels al twee edities van Bavel Izz Music (2012, 2016), en een driedubbele (!) prolongatie van de titel op het Dorpenconcours: in 2009, 2011 en 2013.
In 2015 is de harmonie onder zijn leiding gepromoveerd naar de 2de divisie.

Contact

Verenigingsnaam:
"R.K. Harmonie St.Caecilia" uit Bavel
Opgericht op 1 november 1923

Heeft u (of een van uw kinderen) belangstelling, loop dan gerust binnen op onze wekelijkse repetitieavond op donderdag, de tijden leest u hierboven. Tijdens de repetitie zijn er altijd wel enkele bestuursleden aanwezig, die al uw vragen over St.Caecilia Bavel kunnen beantwoorden. U bent van harte welkom!

Indien u langs andere weg meer informatie wenst, klik dan op onderstaande enveloppe en stuur even een E-mail aan de secretaris van onze vereniging.

E-mail

Postadres: Heining 2, 4854 ML Bavel

Facebook

3 weken geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel

Concert Publieksdag Natuurpoort Landgoed Wolfslaarmei 6, 2018, 3:00pmLandgoed Wolfslaar Wolfslaardreef 102 4834 SP BredaSinds 23 oktober 2015 is Landgoed Wolfslaar een Natuurpoort. Tijdens de Publieksdag op zondag 6 mei 2018 openen alle partners die op het landgoed gehuisvest zijn hun “poorten” voor jong en oud van 11.00 tot 17.00 uur. Deze dag is een initiatief van Stichting Landgoed Wolfslaar.

Cultuur, ontspanning, natuur en sport komen samen! Ook het opleidingsorkest is hier van de partij.

Bezoekers kunnen een zwerftocht maken over het hele Landgoed en zijn overal van harte welkom. Altijd al benieuwd geweest hoe het Landhuis er van binnenuit ziet, wat de historie is van het Koetshuis? Kunsthistoricus Marc Buijs houdt deze dag een gratis lezing en vertelt u er alles over. Het terras bij het landhuis is open voor een drankje en u geniet van de muziek van de harmonie en jazzmuziek. Of wilt u weten wat er allemaal groeit in de Warmoezerij en leeft op de Boerderij? Wellicht neemt u toch liever een frisse duik in het grootste buitenbad van de omgeving of maakt u graag een ritje te paard in het Ruitersportcentrum…!
... MeerMinder

Bekijk op Facebook

3 weken geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel

Aanstaande zaterdag 17 maart geven wij een leuk uitwisselingsconcert met St. Caecilia uit Bavel! Voor onze jeugd helemaal spannend want we zijn in volle voorbereiding voor het Gejureerd Jeugdfestival in Haaren op 8 april 🎵🎶

Dus dit concert wilt u echt niet missen!

Zaterdag 17 maart, 19:30 in de Tijberzaal van het Baanderherencollege Boxtel, toegang is gratis
... MeerMinder

Bekijk op Facebook

3 weken geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel

Concert Périphérique, Le sucre du Printempsapril 15, 2018, 2:00pmChasséTheaterGastheer Harmonie St. Caecilia uit Bavel, Amor Musae uit Prinsenbeek en fanfare St. Joris, 3 muziekverenigingen uit de periferie van Breda maken een knipoog naar moderne muziek maar ook naar het zoete van de lente. Zij proberen de wereld van de harmonie- en fanfaremuziek in dit matineeconcert opnieuw tot leven te laten komen.
Het concert vangt aan om 14.00 uur en entreekaarten à €10 euro p.p. zijn te verkrijgen bij Primera Roelands, Kerkstraat 4 in Bavel of via de webpage www.chasse.nl of via leden van St. Joris
... MeerMinder

Bekijk op Facebook

Copyright © St. Caecilia Bavel

Login