St. Caecilia Bavel

In Memoriam: Bert Brouwers

Op dinsdag 5 december 2023 kregen we het droeve bericht dat ons erelid Bert Brouwers was overleden op 87-jarige leeftijd. Bert heeft onnoemelijk veel betekend voor St. Caecilia Bavel, en daarom staan we
op deze plaats even stil bij zijn vele verdiensten voor onze vereniging en voor Bavel.

Geen muzikant, maar bestuurder

Bert had eigenlijk graag muziek willen maken bij St. Caecilia. Dat was ook logisch geweest, want zijn vader was eerder al tamboer bij de harmonie. De hoorn had als instrument zijn voorkeur. Maar door zijn werk bij Philips in Eindhoven en al het op-en-neer gereis zat muziekles er gewoon niet in. Toen hij wat later overstapte naar de Philips vestiging in Breda aan de Kapittelweg kwam er meer ruimte in zijn agenda. In mei 1970 werd hij lid van St. Caecilia, en trad toe tot het bestuur.

2007: Bert met zijn kersverse lintje

Nu heb je bestuursleden in alle soorten en maten. Maar de invulling die Bert gaf aan zijn bestuurslidmaatschap was uniek. Allereerst al door de pure lengte ervan. Vanaf mei 1970 bleef hij gedurende bijna 37 jaar lang onafgebroken bestuurslid. Een verenigingsrecord dat nooit meer verbroken gaat worden. Maar ook zijn veelzijdigheid was bijzonder. Bert begon als secretaris, maar was ook waarnemend penningmeester, deed de ledenadministratie, de instrumentverzekering, het muziekarchief, en ga zo maar door.

En alles op zijn Berts. Dus: nauwkeurig notuleren met respect voor onze taal, in een prachtig handschrift. Dingen goed regelen, afspraken nakomen, respect voor iedereen waar hij mee te maken had. En boven alles: alles met plezier!

 

 

Misschien af en toe een beetje eigenwijs?

Dat was Bert zeker, en hij hield ook wel van een beetje plagen. Hij had een goed oog voor wat er speelde in Bavel, en dacht vaak al na over zaken VOOR ze bij anderen in beeld kwamen. Bert bediende zich dan in het bestuur graag van de “retorische vraag”, een vraag waarop geen antwoord verwacht wordt. Dan sneed hij een onderwerp aan als volgt: “Hebben wij eraan gedacht dat ……?” Waar het dan ook over ging, Bert had twee keer lol. Een keer omdat inderdaad niemand een antwoord had, conform zijn verwachting. En de tweede keer omdat hij natuurlijk al wel over de zaak had nagedacht, en het (meestal goede) idee al had.

2021: 50-jarig lidmaatschap in Coronatijd. Marc en Ingrid 40 jaar

Naast “een beetje eigenwijs” had Bert ook een bepaalde rusteloosheid over zich. Hij was altijd in beweging en op weg naar iets of iemand. Dat was voor onze muzikanten wel handig. Want Bert was altijd als een van de eersten aanwezig bij harmonie activiteiten. En speelden we dan eens “uit” in een ander dorp en wist je niet waar het concert nu precies was? Je hoefde alleen maar goed rond te kijken naar het café / de zaal waarvoor Bert buiten met een sigaretje heen en weer liep, en je had je plaats van bestemming gevonden.

 

Actief voor heel Bavel

Niet alleen St. Caecilia profiteerde van Berts inzet en bestuurlijke kwaliteiten. Allereerst heeft hij ook grote verdiensten gehad voor de Bavelse kerk. Hij volgde zijn vader op als koster, en bleef dat 28 jaar lang.
Bert was in 1978 ook één van de grondleggers van “Bavel Anno 1920”. Vanaf 1978 tot 1990 is hij daar bestuurslid geweest en heeft hij het evenement in die periode zodanig op de kaart gezet dat het niet meer weg te denken is uit Bavel.

Daarnaast is Bert ook een aantal jaren namens de oudervereniging bestuurslid geweest van de Stichting Katholiek Onderwijs te Bavel. Als vertegenwoordiger van de ouders van de leerlingen heeft hij zich bijzonder ingezet voor het wel en wee van de leerlingen binnen het bijzonder onderwijs in Bavel.
En last but not least. Bert behoorde tot de kerngroep die de allereerste editie van Bavel Izz Music in 2002 bedacht en levensvatbaar maakte. De recente 6e BIM van 2023 maakt duidelijk wat een betekenis die eerste editie voor Bavel heeft gehad, en nog heeft.

juni 2023: familieportret

Bert zat er nooit zo op te wachten, maar voor al zijn activiteiten in zijn geliefde Bavel kreeg hij terecht volop waardering. Een Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice in 1997, D’n Baviaon in 2005, en als kers op de taart een Koninklijke onderscheiding in 2007. 

 

 

Erelid, en toch weer door ….

In 2007 stopte Bert als bestuurslid, en benoemden we hem tot meer dan welverdiend erelid van St. Caecilia Bavel. Hij rustte echter niet op zijn lauweren maar bleef actief en van onschatbare waarde. Hij ging namelijk nog bijna 15 jaar door als bibliothecaris! Daarmee bleef hij verantwoordelijk voor de bladmuziek, een cruciale spilfunctie binnen een muziekvereniging. In de tijd dat Mari van Gils ons dirigeerde kreeg Bert van hem op Secretaressedag daarvoor steevast een welverdiende attentie.

november 2023: Bert op de jubileum-feestavond

De coronajaren waren voor iedereen taai, voor Bert ook. Toen we weer muzikaal konden starten in 2022 had hij toch wel een jasje uitgedaan, en de bladmuziek overgedragen aan zijn opvolger. Wat overbleef was genieten van ZIJN harmonie, waar en wanneer het maar kon.

Tijdens ons 100-jarig jubileumjaar merkten we dat zijn gezondheid snel minder goed werd. Maar het is prachtig en passend dat Bert het grote slotfeest van ons 100-jarig jubileum nog samen met ons heeft kunnen vieren. Daar moest hij gewoon bij zijn.

 

Verder zonder Bert

Met Bert Brouwers verliest onze harmonie zijn Pater Familias. En we nemen afscheid van hem met een hele diepe buiging. Bert is meer dan een halve eeuw de smeerolie én het gezicht van de harmonie geweest. En dat laatste letterlijk, want bij welke harmonie activiteit ook: Bert was steevast de eerste die je tegenkwam. Dat betekent dat we het in de 2e eeuw van ons verenigingsbestaan vanaf nu zelf moeten gaan doen. Dat zal niet meevallen, maar we gaan ervoor. Voor onszelf en in nagedachtenis aan Bert.

En Bert zelf? Zou hij op zijn nieuwe bestemming wel stil kunnen zitten? De kans is groot dat hij daarboven ook een tentje opzet, gewoon om te kijken of het net als in Bavel dan ook meteen een feestje wordt. En anders regelt hij het wel. Zoals Bert het vaak zei: “Zo niet, dan toch!”

Tot slot wensen we Marc, Ingrid, Frits, Imke en Evi heel veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies.

Bestuur en leden van harmonie St. Caecilia Bavel.


Foto’s:

2007: Bert met zijn kersverse lintje
november 2021: 50-jarig lidmaatschap in Coronatijd. Marc en Ingrid 40 jaar.
Juni 2023: familieportret
November 2023: Bert op de feestavond

Contact

Verenigingsnaam:
"R.K. Harmonie St.Caecilia" uit Bavel
Opgericht op 1 november 1923

Heeft u (of een van uw kinderen) belangstelling, loop dan gerust binnen op onze wekelijkse repetitieavond op donderdag, de tijden leest u hierboven. Tijdens de repetitie zijn er altijd wel enkele bestuursleden aanwezig, die al uw vragen over St.Caecilia Bavel kunnen beantwoorden. U bent van harte welkom!

Indien u langs andere weg meer informatie wenst, klik dan op onderstaande enveloppe en stuur even een E-mail aan de secretaris van onze vereniging.

E-mail

Postadres: Heining 2, 4854 ML Bavel

Twitter

Harmonie St.Caecilia
AMV voor basisschool leerlingen van groepen 5-8. Inschrijven via: stcaeciliabavel.nl/amv/

Facebook

Dit bericht is alleen zichtbaar voor beheerders.
Probleem met het weergeven van Facebook berichten. Back-up cache in gebruik.
Klik om de fout te tonen
Fout: Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons. Type: OAuthException