St. Caecilia Bavel

Römanö Mediati nieuwe dirigent St. Caecilia Bavel


De 42-jarige Römanö Mediati uit Brummen is de nieuwe dirigent van Harmonie St. Caecilia Bavel. Hij volgt Peter Bongaerts op die eind 2019 na een periode van ruim 10 jaar afscheid van het orkest nam.

Met het vertrek van Peter Bongaerts kwam St. Caecilia begin dit jaar voor een flinke uitdaging te staan. Het vinden van een nieuwe dirigent is immers geen gemakkelijke klus. Een vacature werd gepubliceerd, de sollicitatiecommissie gevormd en in januari vonden de gesprekken met de potentiële kandidaten plaats. Uit deze gesprekken kwam een 3-tal heren voort die hierna uitgenodigd werden om het orkest twee maal op proef te dirigeren. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten en moesten deze proefdirecties uitgesteld worden tot eind augustus.

Proefdirecties

Na 4 maanden zonder repetities bleek vlak voor de zomervakantie dat het orkest op kwaliteit wel veel had ingeleverd. Aan interim-dirigent Caspar Versluis was het de taak om het orkest weer op representatief niveau te krijgen zodat de proefdirecties op soepele wijze konden verlopen. Met inachtneming van de coronaregels werden in de Tussenpauz de muziekstukken die de kandidaten zouden dirigeren in de spreekwoordelijke ‘grondverf’ gezet, en op 27 augustus stond de eerste van de 3 dirigenten op de bok. Kort hierna volgde het bericht dat één van de kandidaten niet meer in de gelegenheid zou zijn de muzikale leiding over de vereniging op zich te nemen, en dus werd besloten om enkel uit de 2 andere heren te kiezen. Op 22 september jl. werd bekend dat het Dhr. Römanö Mediati zou zijn die Harmonie St. Caecilia Bavel zal gaan leiden in de komende jaren.

Römanö Mediati

De 42-jarige Mediati studeerde tussen 1997 en 2002 aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam, in eerste instantie klarinet en later harmonie- en fanfaredirectie. Hij remplaceerde als klarinettist in diverse orkesten waaronder de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en dirigeerde verschillende orkesten door het hele land. De gemeente Breda is voor hem geen onbekend terrein: Tussen 2010 en 2019 was hij als dirigent verbonden aan Harmonie Euphonia Teteringen. Op dit moment dirigeert hij naast St. Caecilia Bavel ook nog orkesten in Oldenzaal (Ov) en zijn woonplaats Brummen (Gld).



Wie is Römanö en hoe is zijn visie op de hedendaagse blaasmuziek-sector en het verenigingsleven?

“Straal uit dat je een vereniging bent!”


Wie is Römanö Mediati?

“Woorden als fanatiek, passie en enthousiasme staan voorop. Ik adem en leef muziek, zo simpel is het.”

Hobby’s buiten de muziek?
“Ik heb vrij weinig tijd voor hobby’s, hahaha! Maar, als ik even tijd heb mag ik graag motorrijden en skiën. Het mooie daarvan is dat je er mee bezig kunt zijn zonder aan iets anders te denken, je moet je hoofd erbij houden. Die volledige focus kan heel ontspannend werken. Uiteraard wordt het lastiger met het jonge gezin dat ik heb, want zij staan natuurlijk op 1.”

Over je gezin: Je bent getrouwd en hebt twee kinderen?
“Dat klopt! Getrouwd en twee mooie dochters van 6 en 4.”

Zijn zij ook al muzikaal actief?
“Ze staan op en gaan naar bed met zang en dans dus muzikaal zijn ze zeker!”

Hoe ben je in de muziekwereld terecht gekomen?
“Al voor ik kon lopen was het bekend dat ik de muziek in zou gaan. Ik was 2 en ik zat al op de wasmand van mijn moeder te drummen. Ik kreeg van mijn vader, die op zijn 17e in Nederland is komen wonen en opgegroeid is met Italiaanse volksmuziek, een trekharmonica waar ik vanaf mijn 4e op ben gaan spelen. Toen ik 9 was wilde ik graag op accordeonles. Helaas hadden wij het thuis niet zo breed en was er dus geen geld voor een accordeon. Rond die tijd kwam in Brummen de harmonie door de straten gelopen. Daar zag ik voor het eerst zo’n zwarte stok met van die glimmende kleppen, de klarinet, dat leek me wel wat. Het grote voordeel was, dat je als lid van de harmonie meteen een instrument in bruikleen kreeg. Dat was wel betaalbaar. Ik groeide door tot het conservatorium, maar al vanaf het moment dat ik in het harmonieorkest kwam wist ik: Wat die man daar vooraan doet, dat wil ik ook!” Ik heb in eerste instantie 2 jaar een instrumentale studie gevolgd waarna ik in mijn 3e jaar aan een tweede hoofdvak (Harmonie- en fanfaredirectie) ben begonnen.

“Al vanaf het moment dat ik in het harmonieorkest kwam wist ik: Wat die man daar vooraan doet, dat wil ik ook!”

Wat trekt je aan in het vak van dirigent?
“Ik heb mensen voor me zitten die allemaal een hobby beoefenen maar dezelfde passie delen met elkaar. Ook het verenigingsleven, de variëteit aan mensen is enorm (jong, oud, hobbymatig, professioneel). Het is mooi om daar één geheel van te maken. Vergelijk het met een schilderij: De verschillende kleuren zitten in het orkest en uiteindelijk ben ik degene die de kwast vasthoud en met die kleuren het schilderij mag gaan maken. Als je dan samen de uitdaging aangaat en je weet het zo te stimuleren en vorm te geven dat het uiteindelijk tot een mooi schilderij leidt dan zeg ik: Mission accomplished!” Het is nooit saai.”

Misschien voor een klarinettist een open deur: Naar welke blaasorkestbezetting gaat je voorkeur uit?
“Dat is wel grappig. Ik ben zelf natuurlijk opgegroeid in de harmoniewereld maar mijn allereerste orkest dat ik dirigeerde was een fanfare. Ik was 19 en deed proefdirectie bij de fanfare Eendracht in Renkum, die mij wel wilde hebben. In het begin vergeleek ik de fanfare altijd met een harmonie maar op enig moment ontdek je: Deze orkestvormen hebben beiden een compleet eigen identiteit, dat moet je niet willen vergelijken. Dat was een erg leerzame ervaring. Uiteindelijk ben ik natuurlijk een harmonieman. De combinatie hout- en koperblazers past bij me.”

Wat is je grootste succes als dirigent?
“Hmmm… Dat zijn er wel meerdere. Ik heb met diverse verenigingen mooie concerten mogen geven. Met Club Didam ben ik in 2015 gepromoveerd naar de 1e divisie en in 2018 gaven we een concert voor een vol Musis in Arnhem, dat was te gek! Grote promsconcerten op de markt in Oldenzaal maar ook het werken met een leerlingenorkestje van 5 leerlingen dat uitgroeit tot een volwaardig jeugdorkest van 40 man, dat is voor mij een groot succes.”

Concoursen of concerten?
“Allebei. Ik maak daar geen keuze in. Een concours is voor mij ook een concert. Je ziet wel dat een concours de boel op scherp zet. Mensen zitten muzikaal gezien anders op hun stoel, er is net wat meer voorbereidingstijd, maar wat kwaliteit betreft zou het niet uit moeten maken. Ik denk dat je als vereniging zo nu en dan zo’n uitdaging nodig heb.”

Door het coronavirus kunnen veel activiteiten geen doorgang vinden. Hoe ben jij daar mee omgegaan?
“Gelukkig kunnen we inmiddels in aangepaste vorm weer repetities houden. In de tijd dat er echt niets kon heb ik voor verschillende verenigingen vlogs opgenomen waarin ik bepaalde muziekstukken behandelde zodat mensen toch aan de slag konden met het repertoire. Het is links en rechts een beetje zoeken naar een inkomen. Zo ben ik bijvoorbeeld ook opnieuw begonnen met lesgeven.”

Hoe zie je de toekomst van de blaasmuziek voor je?
“Goed. Ik weet natuurlijk niet precies hoe het zich gaat ontwikkelen, je ziet dat kleine verenigingen kleiner worden en ophouden te bestaan waarmee een hoop geschiedenis en traditie verloren gaat, dat is zonde. Aan de andere kant: Straal uit dat je een vereniging bent. Een vereniging met aandacht voor ambities binnen een gezellige en goede sfeer, dan kan het haast alleen maar goed gaan. Ik sta daar heel nuchter in. Als leden wanneer het even tegen zit uitdragen dat het slecht gaat, kun je daar heel weinig meer aan doen. Ik geloof in een positieve instelling: Laat zien dat het goed gaat en pak de hindernissen aan. Zo creëer je een positieve uitstraling naar de buitenwereld toe.”

“Laat zien dat het goed gaat en pak de hindernissen aan. Zo creëer je een positieve uitstraling naar de buitenwereld toe.”

Wat zijn je ambities als dirigent?
“Ik wil op een zo goed mogelijke manier mijn vak uitoefenen. Het is mijn doel om de verenigingen die ik onder mijn hoede heb zo ver mogelijk te brengen, zowel op muzikaal vlak als op sociaal vlak. De repetities moeten leuk zijn. Dat is gebaseerd op goed repertoire, mooie activiteiten om naar uit te kijken en zeker ook een gevoel van saamhorigheid. Op het moment dat ik een vereniging omhoog kan krijgen en mezelf kan stimuleren om de boel op een niveau te krijgen waarbij iedereen als team goed bij elkaar past zodat alles goed loopt en de vereniging een mooie uitstraling naar buiten toe heeft, ben ik op mijn plek.”

 

 

Profiel

Naam:

Römanö Mediati

Geboortedatum:

15 januari 1978

Geboorteplaats:

Apeldoorn

Woonplaats:

Brummen (Gelderland)

Instrumenten:

Klarinet, Saxofoon, Piano, Accordeon, Trekharmonica

Muziekopleidingen:

Klarinet en HaFaBra directie aan het Utrechts Conservatorium

Dirigentenopleiding aan het Istituto Superiore Europeo Bandistico in Trento

Begonnen bij:

Harmonieorkest Brummen

Dirigent bij:

Harmonieorkest Brummen, Koninklijke Harmonie St. Joseph Oldenzaal, Harmonie St. Caecilia Bavel.

Contact

Verenigingsnaam:
"R.K. Harmonie St.Caecilia" uit Bavel
Opgericht op 1 november 1923

Heeft u (of een van uw kinderen) belangstelling, loop dan gerust binnen op onze wekelijkse repetitieavond op donderdag, de tijden leest u hierboven. Tijdens de repetitie zijn er altijd wel enkele bestuursleden aanwezig, die al uw vragen over St.Caecilia Bavel kunnen beantwoorden. U bent van harte welkom!

Indien u langs andere weg meer informatie wenst, klik dan op onderstaande enveloppe en stuur even een E-mail aan de secretaris van onze vereniging.

E-mail

Postadres: Heining 2, 4854 ML Bavel

Twitter

Harmonie St.Caecilia
AMV voor basisschool leerlingen van groepen 5-8. Inschrijven via: stcaeciliabavel.nl/amv/

Facebook

3 maanden geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel
Bekijk op Facebook

3 maanden geleden

Harmonie St. Caecilia Bavel
Bekijk op Facebook