Concoursuitslagen
Om de vier à vijf jaar neemt ons Groot Orkest deel aan een bondsconcours. Daar wordt het muzikaal niveau dan steeds beoordeeld door een deskundige jury. Dat niveau zit, een enkele uitzondering daargelaten, meestal wel snor. Gedurende ons bestaan hebben we ons dan ook gestaag verbeterd. We promoveerden in 1952 van de 2e afdeling naar de 1e. In 1991 promoveerden we van de 1e naar de afdeling “uitmuntendheid” (later omgedoopt in 3e divisie). En in 2015 promoveerde het Groot Orkest van de 3e naar de 2e divisie, onze huidige classificatie. Sindsdien zijn we (door Corona en de nasleep ervan) niet meer op concours geweest. Dat zal er pas na ons jubileumjaar 2023 weer van komen.
Naast bondsconcoursen neemt het Groot Orkest – mits het past in ons programma – tweejaarlijks deel aan het dorpenconcours. Hieraan doet een vaste groep verenigingen uit de regio Breda mee, waarvan de leden bij toerbeurt het concours organiseren. Het dorpenconcours gebruiken we vaak als ijkpunt in de aanloop naar een bondsconcours. Hieronder volgt een overzicht van onze (nagenoeg) complete concourshistorie. Waar mogelijk zijn opnames en scans van diploma en juryrapporten bijgevoegd. Klik er eens op en luister en kijk mee!
deelname Bondsconcours Groot Orkest
deelname Dorpenconcours Groot Orkest
Concoursdeelname Opleidingsorkest
Wat is het Dorpenconcours?
Het Dorpenconcours is in 1981 op initiatief van harmonie Constantia uit Ulvenhout ontstaan. Vertegenwoordigers van muziekverenigingen uit Alphen, Bavel, Chaam, Ginneken, Rijsbergen en Ulvenhout kwamen bij elkaar om tot een periodieke uitwisseling te komen, waarbij muziek op de voorgrond zou staan. De deelnemende verenigingen zijn afkomstig uit dorpen rondom Breda, vandaar de naam Dorpenconcours. Na enkele jaren haakte Rijsbergen af. Baarle-Nassau kwam ervoor in de plaats. Later zijn ook Riel en Brassband Ulicoten erbij gekomen.
De deelnemende verenigingen nemen bij toerbeurt de organisatie van het concours voor hun rekening, en strijden (vanaf 1987) om de Jac Boumantrofee. Het dorpenconcours vindt twee-jaarlijks plaats. Deze Trofee werd voor de eerste maal uitgereikt tijdens het dorpenconcours in 1987, ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de Ginnekense Harmonie Concordia.
Naamgever en schenker Jac Bouman was vanaf 1956 lid van Harmonie Concordia en heeft zich tijdens zijn leven ingezet voor veel verschillende culturele activiteiten. Zijn tomeloze inzet voor de amateur muziekbeoefening leverde hem de gouden erespeld van de FKM op. In 1992 overleed hij op 88 jarige leeftijd. De trofee bestaat uit een glazen voet met een zilveren muzieksleutel waarin een diamant is verwerkt. Het ontwerp voor de trofee is van kunstenaar Pim Veenstra. Jo van Sambeek ontwierp de muzieksleutel.
Bondsconcours vroeger en nu
Om harmonieën, fanfares en brassbands warm te maken en te houden voor het fenomeen bondsconcours wordt de opzet af en toe aangepast. Zo voerden de KNFM (de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen), FKM (de Federatie van Katholieke Muziekbonden) en NFCM (de Nederlandse Federatie van Christelijke Muziekbonden) op 1 januari 2004 een ingrijpende wijziging door in de afdelingsstructuur en het concoursreglement. Die modernisering leidde onder meer tot een andere benaming van de diverse afdelingen.
De oude indeling was voor buitenstaanders nauwelijks te begrijpen: dat de eerste afdeling hoger is dan de tweede was nog wel te begrijpen, maar kon je niet-ingewijden kwalijk nemen dat ze niet wisten of de ere-afdeling hoger was dan de afdeling Uitmuntendheid? Zelfs mensen die de muziekwereld met enige interesse volgen moesten regelmatig op hun spiekbriefje kijken om dat te controleren. De nieuwe afdelingsstructuur vanaf 2004 ziet er – van “laag” naar “hoog” – als volgt uit:
NIEUWE INDELING | OUDE INDELING |
Vijfde divisie (hierin zit ons Opleidingsorkest) | Derde en tweede afdeling |
Vierde divisie | Eerste afdeling |
Derde divisie | afdeling Uitmuntendheid |
Tweede divisie (hierin zit ons Groot Orkest) | Ere afdeling |
Eerste divisie en Concertdivisie | Superieur/Vaandel afdeling |
Belangrijkste wijziging in het concoursreglement is dat naast de te spelen werken uit het klein- en groot repertorium ook een eigen keuzewerk gespeeld mag worden, mits men binnen de tijdslimiet van de divisie waarin men speelt blijft. Het huidige concoursreglement voor onze divisie is hier te vinden (pdf-bestand). |
In de nieuwe indeling is voor iedereen meteen duidelijk “wat boven wat gaat”. Gelijktijdig werd ook de puntentelling aangepast. Waar onder de oude reglementen een orkest meer dan 300 punten halen kon, is nu 100 punten het maximum. Dat staat gelijk aan de uitmuntende “10” op een schoolrapport.